Η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι άμεση έκφραση του πολιτισμού και αφορά όλους μας. Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος βάσει και της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4039/2012, άρθρο 46 του Ν. 4235/2014) είναι :
• Πενταμελή επιτροπή για την διαχείριση του προγράμματος.
• Σχεδιασμός εκστρατείας ενημέρωσης με εκπαιδευτικές συναντήσεις στα δημοτικά σχολεία του Δήμου, με σκοπό την καλλιέργεια ζωοφιλικής συνείδησης στα παιδιά μας.
• Κτηνιατρική φροντίδα στους τετράποδους φίλους μας: περισυλλογή, καταγραφή, ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση αδέσποτων ζώων, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, ολοκληρωμένη περίθαλψη για τραυματισμένα αδέσποτα και φιλοξενία σε πανσιόν, όποτε χρειαστεί και επανατοποθέτηση στο οικείο τους φυσικό περιβάλλον.
• Καταχώρηση ζώων συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) στα οποία έχει προηγηθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Ο κάτοχος πρέπει να κάνει έγγραφη αίτηση στο πρωτόκολλο του Δήμου και να επισυνάψει το (ένα από τα δυο που έχει λάβει) πρωτότυπο πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου.
• Συνεργασία με ομάδες ζωόφιλων για την προώθηση της υιοθεσίας από υπεύθυνους ανθρώπους.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης και γενικότερης κτηνιατρικής φροντίδας του Δήμου Ζωγράφου, διατίθενται για υιοθεσία, με στόχο τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους.
Η διαδικασία υιοθεσίας είναι γρήγορη και απλή, καθώς αρκεί η κατάθεση μίας αίτησης προς το Δήμο Ζωγράφου, με τα στοιχεία του αδέσποτου. Η σύνταξη και υπογραφή της αίτησης, καθώς και άλλες διαδικασίες, διεκπεραιώνονται από το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για να γίνει η υιοθεσία υπογράφεται δήλωση υιοθεσίας από τον νέο ιδιοκτήτη και από εκπρόσωπο του Δήμου.
Όσοι πολίτες επιθυμούν να υιοθετήσουν τα παρακάτω αδέσποτα ζώα μπορούν να μας βρουν στο Παλαιό Δημαρχείο επί της οδού Ι. Θεολόγου 22 1ος Όροφος τηλ 2107700945, 2107715510 email: mgoumenaki@zografou.gr