Κοινοποίηση

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τα Δημοτικά Τέλη για το έτος 2025.

Στη συνεδρίαση, αναδείχθηκαν οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ζωγράφου, αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές  υποχρεώσεις του, αλλά και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί, ως οφείλει, στην παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι  όλης της Ελλάδας αφορά επιλογές της Κυβέρνησης, που αντί να ενισχύει, παρακρατεί χρήματα που  οφείλει να αποδίδει στους Δήμους και συνεχίζει να θέτει την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης.

Το ύψος των Δημοτικών Τελών για το έτος 2025 όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσαρμόζεται, ανά κατηγορία, ως εξής:

  1. Για τις οικίες το ποσό του δημοτικού τέλους ορίζεται στα 1,50€ / τ.μ (αύξηση κατά 0,25 λεπτά/τ.μ ετησίως)

Σημειώνεται πως για τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι 12.000€ ετησίως, ισχύει η πλήρης απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη, όπως επίσης για τις ειδικές ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού (ΑΜΕΑ κ.λπ.) με εισόδημα από 12.000 έως 30.000 € ετησίως ισχύει έκπτωση 50%.

  1. Για τις μικρές επιχειρήσεις το ποσό του δημοτικού τέλους ορίζεται στα 3,16€/τ.μ (αύξηση κατά 0,41 λεπτά/τ.μ ετησίως)

Για τις δυο αυτές κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δημοτικά τέλη από το 2010 που ήταν 2,89€/τ. μ για τις οικίες και 4,00€/ τ.μ για τα μαγαζιά μειώθηκαν διαδοχικά το 2012, 2017, 2018, 2019 και παρέμειναν «παγωμένα» μέχρι σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έκτοτε αυτή μικρή αύξηση. Για τις δε επιχειρήσεις και μαγαζιά, το ύψος των δημοτικών τελών είναι από τα χαμηλότερα της Αττικής και το χαμηλότερο σε σχέση με τους όμορους και γειτονικούς δήμους.

  1. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις: σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μεγάλα κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα και εταιρείες ταχυμεταφορών το ποσό του δημοτικού τέλους ορίζεται στα 11 €/τ.μ

Η αύξηση αυτή  θα διατεθεί  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο τομέα της καθαριότητας που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Οι απαλλαγές που έχουν οριστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ (17η ΤΑΚΤΙΚΗ/13-12-2023, ΑΠΟΦ. 253) ισχύουν ως έχουν.

Σημειώνεται πως τα Δημοτικά Τέλη που εισπράττει ο Δήμος μέσω των τιμολογίων του ρεύματος αφορούν αποκλειστικά στην κάλυψη των δαπανών στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.