Κοινοποίηση

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ζωγράφου είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινωνική Πολιτικής που αφορά σε άτομα τρίτης ηλικίας και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις δράσεις που αφορούν στην πολιτική ισότητας των φύλων καθώς και στην προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, επίσης, προγραμματίζει και πραγματοποιεί ενέργειες που στόχο τους έχουν τη στήριξη και την ανακούφιση των δημοτών και κατοίκων του Ζωγράφου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τα γραφεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 στο Παλαιό Δημαρχείο επί της οδού Ιωάννου Θεολόγου 22.

Νέα Τηλέφωνα επικοινωνίας : 210 77 18 604, 210 77 00 545, 210 77 00 945

 

Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ισότητας των Φύλων ανήκουν οι δομές:

.

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτικής, Δημόσιας Υγιεινής και Παιδείας

Ασχολείται με θέματα όπως η κοινωνική έρευνα, η συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των δημοτών, η εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας, η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της παραβατικότητας στα σχολεία του Δήμου, η παραπομπή ατόμων και οικογενειών σε υπηρεσίες και φορείς υγείας που θα τους συνδράμουν. Επίσης, συνεργάζεται με την Εισαγγελία πρωτοδικών και ανηλίκων (ΕΟΠΥΥ) για τη διευθέτηση προβλημάτων ανηλίκων, αλλά και με φορείς όπως η ΔΕΗ για την επανασύνδεση του ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και με το Δήμο Αθηναίων με στόχο τη συμμετοχή ενηλίκων και ανηλίκων σε κατασκηνωτικά προγράμματα.

Διεύθυνση: Ιωάννου Θεολόγου 22

Τηλέφωνο: 2107718604, 210 7715510

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Α. Παναγοπούλου, Δ. Φραγκογιαννοπούλου

 

Γραφείο Προνοιακών Επιδομάτων

Διεύθυνση: Γεωργίου Ζωγράφου 7, Δημαρχείο, ΄Β Όροφος

Τηλέφωνο: 231 2024177

 

Κοινωνικό παντοπωλείο

Στόχος του είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών διαβίωσης απόρων κατοίκων του Δήμους μας. Βασικά κριτήρια για την ένταξη μοναχικών ατόμων και οικογενειών στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η απορία που αποδεικνύεται από το εισόδημα και άλλα κοινωνικά κριτήρια όπως η ανεργία, η ασθένεια, η αναπηρία, η οικογενειακή κατάστασή τους και οι συνθήκες στέγασής τους.

Διεύθυνση: Πολυφήμου 5 & Μπισκίνη

Τηλέφωνο: 2107716350

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Β. Σαγάνη

 

Κοινωνικό Ανταλλακτήριο ενδυμάτων και υποδημάτων

Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη, καθώς και στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Στόχος της δομής, είναι η κάλυψη αναγκών των ευπαθών αυτών ομάδων σε είδη ένδυσης και υπόδησης.

Διεύθυνση: Θεοδάμαντος 29

Ημέρες και ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τρίτη- Πέμπτη 10.00-13.00

 

Συμβουλευτικό κέντρο οικογενειών (ΣΚΟ)

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των δημοτών. Είναι στελεχωμένο με ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και λογοθεραπεύτρια.

Αναλυτικότερα προσπαθεί να καλύψει ανάγκες όπως:

 • Δυσκολίες στις σχέσεις γονέων – παιδιών
 • Συναισθηματικές δυσκολίες
 • Προβλήματα επικοινωνίας & συμπεριφοράς
 • Δυσκολίες στις σχέσεις των δύο φύλων
 • Δυσλειτουργία της Οικογένειας
 • Μαθησιακές Δυσκολίες.

Διεύθυνση: Ι.Μαράτου και Ευρυνόμης

Τηλέφωνο: 2107793622, 2107488382

Πληροφορίες:  Ε. Σάγκαλη

 

Κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της υγείας

Το κέντρο συνεργάζεται με τον Ο.Κ.Α.Ν.Α., με σκοπό την υλοποίηση προγράμματος πρόληψης χρήσης και κατάχρησης ουσιών, καθώς και την προώθηση της υγείας στην προσωπική και κοινωνική ζωή. Απευθύνεται σε όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις, σεμινάρια ευαισθητοποίησης και εμψύχωσης, καθώς και γενικότερες δραστηριότητες πρόληψης δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα σχολεία.

Διεύθυνση: Ανακρέοντος 60

Τηλέφωνο: 210 7473328

 

Προγράμματα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ενηλίκων (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης)

Η Κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, συστήνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα δια βίου μάθησης για ενήλικες πολίτες.

Διεύθυνση: Χ. Μούσκου 18

Τηλέφωνο: 210 7771836

 

Κοινωνικό φροντιστήριο

Ο Δήμος Ζωγράφου λειτουργεί με εθελοντές καθηγητές το Κοινωνικό του Φροντιστήριο που στοχεύει στη δωρεάν παροχή πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου.

Διεύθυνση: Χ. Μούσκου 18

Τηλέφωνο: 210 7771836

Πληροφορίες: Γ. Μάντζαρη

 

Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας

Σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και υγιεινής. Τα προγράμματα που υλοποιεί είναι:

Πρόγραμμα Σχολικής Υγιεινής

 • Αντιφυματικός Εμβολιασμός
 • Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής
 • Προγράμματα προαγωγής της υγείας των μαθητών και ευαισθητοποίησης σε θέματα σχολικής υγιεινής.

Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής

 • Προληπτικός έλεγχος για γυναίκες (Τεστ παπ, ψηλάφηση μαστού, γυναικολογική εξέταση)
 • Προληπτικός έλεγχος σε άλλες ομάδες πληθυσμού
 • Οργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας

Διεύθυνση: Γ. Ζωγράφου 7

Τηλέφωνο: 2132024142

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Σ. Παναγοπούλου

 

Τράπεζα Αίματος

Πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Τράπεζας αίματος είναι η κάλυψη των αναγκών σε αίμα που έχουν οι αιμοδότες και οι οικογένειες τους καθώς και κάθε κάτοικος που βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο απευθύνεται σε άπορους και ανασφάλιστους κατοίκους του Δήμου Ζωγράφου.

Διεύθυνση: Ιωάννου Θεολόγου 22

Τηλέφωνο: 2107481 422

Ημέρες και ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τρίτη- Παρασκευή 10.00-13.00

 

Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Τα ΚΑΠΗ στοχεύουν στην παραμονή των ηλικιωμένων σε οικείο περιβάλλον, την ενεργοποίησή τους, την πρόληψη και την αποκατάσταση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους .

Α΄ ΚΡΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ 210-7771697-7485203
Β΄ ΓΡΑΜΜΟΥ 19 ΓΟΥΔΗ 2107702748
Γ΄ ΚΡΗΤΗΣ 5 2107776867

 

Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εφαρμόζεται στον Δήμο μας από το 1997 και στόχο του έχει την παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία εξασφαλίζοντας τους αξιοπρεπή διαβίωση. Το πρόγραμμα στελεχώνεται  από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς που παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή βοήθεια κατ’ οίκον. Ο Δήμος διαθέτει ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος (μεταφορά σε ασφαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς).

Διεύθυνση: Γράμμου 19

Τηλέφωνο: 2107777008

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Α. Φωτοπούλου

 

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

Σκοπός του προγράμματος Κ.Η.Φ.Η. είναι να παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν (έχουν κινητικές δυσκολίες, άνοια, κ.α.),  των οποίων τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας που τους στερούν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στη φροντίδα των οικείων τους.

Το πρόγραμμα διαθέτει νοσηλεύτρια, οικογενειακή βοηθό και κοινωνικό φροντιστή, οι οποίοι παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα, φροντίζουν για τη μεταφορά των φιλοξενούμενων από και προς την οικεία τους, και εφαρμόζουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης των λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ωφελούμενων όσο αυτοί παραμένουν σε ένα ευχάριστο, άνετο, ασφαλή και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Διεύθυνση: Αθανασίου Διάκου 18

Τηλέφωνο: 2107481980

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Μ. Παναγοπούλου

 

Γραφείο Διαμεσολάβησης

Σκοπός του Γραφείου που συνεργάζεται με την ΜΚΟ “Αποστολή”, είναι η παροχή πληροφόρησης και υπηρεσιών διευκόλυνσης σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου και η προώθηση των ενδιαφερομένων στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ανάγκες τους.

Διεύθυνση: Γ. Ζωγράφου 1

Τηλέφωνο: 210 7786878

Πληροφορίες: Κ. Λιακάκου