Κοινοποίηση

Συνέντευξη της Δημάρχου Ζωγράφου Τίνας Καφατσάκη στο aftodioikisi.gr για το 5G δίκτυο καθώς ο Δήμος Ζωγράφου είναι ένας από τους τρεις δήμους που επιλέχθηκαν για την πιλοτική εφαρμογή δικτύου πέμπτης γενιάς

Στα οφέλη που θα έχει η πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G στο δήμο Ζωγράφου για την πόλη και την καθημερινότητα των κατοίκων της, αναφέρεται στη συνέντευξή της προς την aftodioikisi.gr η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου. «Το 5Gδίκτυο μπορεί να μας φέρει πολύ καλύτερη ποιότητα τηλεπικοινωνιών, μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και να συντελέσει ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών που μετατρέπουν μία πόλη  σε «έξυπνη» πόλη», τονίζει χαρακτηριστικά. Φέρνει, δε, ως παράδειγμα  «τον  έξυπνο φωτισμό,  την ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και άλλες  τεχνικές λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η δήμαρχος Ζωγράφου στους πολλούς φοιτητές που κατοικούν στην περιοχή αλλά και την συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που στεγάζονται στο δήμο της, τονίζοντας ότι «το 5Gδίκτυο ανοίγει ένα νέο  δρόμο για την  επικοινωνία και την ανάπτυξη».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της δημάρχου Ζωγράφου Τίνας Καφατσάκη-Βλάχου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

  • Κυρία Δήμαρχε, ο Δήμος Ζωγράφου επελέγη, μαζί με άλλους δύο δήμους της χώρας, να συμμετέχει πιλοτικά στην εφαρμογή ενός εθνικού οδικού χάρτη ανάπτυξης των «υπερηχητικών» δικτύων 5G. Πώς προετοιμαστήκατε γι’ αυτό ως δήμος και τι σημαίνει για την περιοχή σας;

Ο Δήμος Ζωγράφου, όπως γνωρίζετε, φιλοξενεί δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για αυτό και επιλέχθηκε για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου πέμπτης γενιάς. Εξαρχής ήρθαμε σε επαφή με το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ και ξεκινήσαμε μία πολύ καλή συνεργασία, καθώς και με τη   Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ένταξη μας στην πιλοτική εφαρμογή του 5G.

Ο Δήμος μας είναι  μία από τις πρώτες  πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη  που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα επίδειξης αλλά και δοκιμών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Το 5Gδίκτυο μπορεί να μας φέρει πολύ καλύτερη ποιότητα τηλεπικοινωνιών, μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και να συντελέσει ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών που μετατρέπουν μία πόλη  σε «έξυπνη» πόλη.

  • Ποια οφέλη προσδοκάτε να αποκομίσετε σε άμεσο αλλά και μελλοντικό χρόνο, τόσο για την οικονομία του δήμου σας αλλά και τους δημότες σας από αυτή τη διαδικασία;

Τα οφέλη που προκύπτουν από την πιλοτική εγκατάσταση της τεχνολογίας 5G θα είναι πολλά για τους δημότες και την πόλη μας, καθώς στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό θα δοκιμαστούν λύσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως αποκαλούνται όλες αυτές οι εφαρμογές που βοηθούν τόσο τις υπηρεσίες ενός δήμου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές όσο και τους πολίτες να διευκολυνθούν στην καθημερινότητα τους. Όπως για παράδειγμα στις μεταφορές,  στην επικοινωνία, στην εκπαίδευση, στην αγορά – επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην υγεία  κ.λ.π.

Έτσι  η πόλη μας θα αναβαθμιστεί καθώς θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες και επιλογές στους κατοίκους και στους επισκέπτες της.

Παράλληλα, τα δίκτυα 5G δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων καινοτόμου επιχειρηματικότητας, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το νέο επιχειρείν.

  • Έξυπνες πόλεις σημαίνει, για παράδειγμα, κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό, προηγμένα ρομπότ και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του πολίτη. Θα δουν τέτοιες αλλαγές οι δημότες και οι επιχειρήσεις σας;

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα νέο δίκτυο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και χρειάζεται χρόνο μέχρι να υλοποιηθούν οι άπειρες δυνατότητες που δίνει. Σαφώς και θα εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει. Όπως για παράδειγμα τον  έξυπνο φωτισμό,  την ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και άλλες  τεχνικές λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.

  • Στοχεύετε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες προηγμένης διακυβέρνησης του δήμου σας; Τι σημαίνει αυτό πέραν της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας;

Όπως σας προανέφερα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Με τις δυνατότητες που παρέχει το 5G δίκτυο θα μπορέσουν να αναπτύξουν πρωτοποριακά τεχνολογικά συστήματα, να υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα  και σε συνεργασία με το Δήμο να παρέχουν την τεχνογνωσία τους για τη βελτίωση τόσο των υπηρεσιών του Δήμου όσο και της καθημερινότητας του πολίτη.

  • Θα χρειαστούν επιπλέον επενδύσεις σε άμεσο χρόνο για την πλήρη ανάπτυξη των δικτύων, οι οποίες και θα επιβαρύνουν τους δημότες;

Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή και μία αξιόλογη προσπάθεια που απαιτεί τη συνεργασία όλων μας καθώς τα οφέλη είναι πολλά. Ο Δήμος από την πλευρά του έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες και να διευκολύνει το έργο εγκατάσταση της τεχνολογίας  5G . Όπως το να επιτρέψει τη χρήση δημοτικών κτιρίων ή και υπαίθριων δημοτικών  χώρων αν χρειασθεί, τη λειτουργία των έξυπνων υπηρεσιών που θα παραχθούν, τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς, την εποπτεία του προγράμματος εκπαίδευσης κ.λ.π.

  • Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των καινοτόμων εφαρμογών που έχετε επιλέξει από τον πάροχο;

Μόλις υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση για την πιλοτική εφαρμογή θα οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα σε συνεργασία με την COSΜΟΤΕ εντός του Σεπτεμβρίου.

  • Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες πρώτες αντιδράσεις των δημοτών σας -κυρίως της νεολαίας- γι’  αυτή σας την πρωτοβουλία; Ήδη ονειρεύονται να σερφάρουν σε ταχύτητες που…  ζαλίζουν;

Είναι σίγουρο ότι αυτού του είδους  η νέα τεχνολογία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και βεβαίως τον τρόπο που επικοινωνούμε, για αυτό και οι νέοι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες αντιδρούν θετικά σε οτιδήποτε πρωτοποριακό. Και μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Ζωγράφου, είναι μία πόλη με πολλούς φοιτητές που δείχνουν πάντα το ενδιαφέρον τους για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ενώ όπως  σας ανέφερα έχουμε άψογη  συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό των  Πανεπιστημιακών   Ιδρυμάτων. Το 5Gδίκτυο, σε συνεργασία με την COSMOTE, ανοίγει ένα νέο δρόμο για την  επικοινωνία και την ανάπτυξη.