08 Μαρ 2016

Aπολαυστικές οι Αποκριάτικες γιορτές στο Δήμο μας

Ένα αποκριάτικο πολυθέαμα, διανθισμένο με τα αυθεντικά έθιμα και τις γνήσιες παραδόσεις του λαού μας, από διάφορες περιοχές της χώρας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Ζωγραφιώτες και οι Ζωγραφιώτισσες, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016. Τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις, που απλώθηκαν σε 7 πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, διοργάνωσε ο Δήμος Ζωγράφου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου ”Ο Καζαντζάκης”, το Σύνδεσμο Αρκάδων Ζωγράφου “Θ. Κολοκοτρώνης”, το Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου ”Η Ήπειρος”, την Ένωση Ηπειρωτών Ζωγράφου ”ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ”, την Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, το χορευτικό συγκρότημα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου και τη χορωδία του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών.

Η γιορτή της Αποκριάς ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με παράλληλες εκδηλώσεις στις πλατείες της πόλης ( Πλ. Μάχης της Κρήτης, Πλ. Τερζάκη, Πλ. Κύπρου, Πλ. Ελευθερίας, Πλ. Περού και Πεζόδρομος Γ. Παπανδρέου), ενώ στην Πλ.Αλεξανδρή (Γαρδένια) άρχισε η ”προθέρμανση” με καντάδες από τη χορωδία του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών. Σε όλες τις εκδηλώσεις περίσεψε το κέφι, ενώ την παράσταση έκλεψαν έθιμα, δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί, όπως ”Δύο γάμοι, ένα σύμφωνο, γλέντι με γαμοπίλαφο” από το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου και το Σύνδεσμο Αρκάδων Ζωγράφου, ”Με το ζόρι παντρειά” από την Ένωση Ηπειρωτών Ζωγράφου, ”Οι Μωμόγεροι” από την Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, ”Πως το τρίβουν το πιπέρι’ από το Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου, ”Γενίτσαροι και Μπούλες” και Χάλκινα και Τσαμπούνες από το χορευτικό συγκρότημα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην Πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια), όπου έφθασαν χορεύοντας και τραγουδώντας οι καρναβαλιστές από τις άλλες πλατείες. Το γλέντι άναψε για τα καλά, με παραδοσιακή μουσική, πικάντικα δρώμενα και μεταμφιέσεις για όλα τα γούστα.

Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, ο Δήμος Ζωγράφου διοργάνωσε στην Πλατεία Αλεξανδρή ένα ξεχωριστό αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά με τον κλόουν ΤΟΤΟ και την παρέα του. Τα παιδιά έδωσαν το δικό τους χρώμα στο κέντρο της πόλης με τη ζωντάνια και τις φανταχτερές εμφανίσεις τους, χάρηκαν ιδιαίτερα με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα του ΤΟΤΟ, τραγούδησαν, χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Πάρκο Γουδή. Εκεί θα γιορταστούν τα Κούλουμα με παραδοσιακά εδέσματα και τη Λαϊκή Συναυλία του Δήμου Ζωγράφου με τον Μπάμπη Τσέρτο.