26 Νοέ 2015

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου στη συνεδρίαση της 19-11-2015 ενέκρινε ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα :

Τα τραγικά γεγονότα  που συνέβησαν  το τελευταίο διάστημα κάνουν επιτακτικό κάθε υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας να πάρει θέση στο καυτό ζήτημα των προσφύγων.

Σ΄αυτό το σύντομο διάστημα είδαμε από την μία μεριά την οργή για την νέα εκατόμβη απελπισμένων ανθρώπων που χάθηκαν στα κρύα νερά του Αιγαίου και την κορύφωση της έμπρακτής αλληλεγγύης στους χιλιάδες νέους πρόσφυγες που πέρασαν στα νησιά μας και από την άλλη το θρήνο για τους εκατοντάδες αθώους νεκρούς της  βάρβαρης επίθεσης στη Γαλλία και στο Ρώσικο αεροπλάνο. Τώρα πια το δίλημμα είναι ξεκάθαρο:  ή θα ταχθούν οι  λαοί της Ευρώπης με τη ρατσιστική Ευρώπη φρούριο των κλειστών συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης ή θα απλώσουν θαρραλέα το χέρι στους απελπισμένους φυγάδες των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Μέση Ανατολή. Στην πρώτη περίπτωση θα γιγαντωθεί η φασιστική και ξενοφοβική δεξιά με μοιραίες συνέπειες για τις δημοκρατικές κατακτήσεις  ενώ στην άλλη θα υψωθεί ένα τείχος στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής ολιγαρχίας να πισωγυρίσει τους λαούς στον αυταρχισμό και στην ξενοφοβία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μετατρέψουν την κρίση τους  σε εμφύλιο ανάμεσα στους φτωχούς και στους απελπισμένους.

Αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν οι πρόσφυγες που γλίτωσαν από τις βόμβες να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όπως και τη ζωή  των παιδιών τους προκειμένου να βρούν ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα δικαίωμα που τους παρέχει η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση που με το στόμα του Πρωθυπουργού καταδίκασε τους φράκτες έχει κάθε  πολιτική και ηθική υποχρέωση να ξηλώσει το φράχτη στον ΄Εβρο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να  εξασφαλίσουμε  ένα σίγουρο πέρασμα από την ξηρά για να μην χάνονται αθώοι πνιγμένοι στη  θάλασσα. Ταυτόχρονα θα δείξουμε σ΄όλους τους λαούς της περιοχής ότι υπάρχει και άλλη  πολιτική πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις εκστρατείες αντεκδίκησης.

Πριν από δώδεκα χρόνια αυτό το Δ.Σ.  με θάρρος τάχθηκε παμψηφεί  υπέρ της καταδίκης του πολέμου του Μπους και μετά από λίγο  πάλι παμψηφεί καταδίκασε την  φασιστική επίθεση Χρυσαυγιτών ενάντια σε συνδημότη μας. Σήμερα σε πολύ πιο κρίσιμες  στιγμές για τη χώρα μας αλλά και για όλη την περιοχή  με το ίδιο θάρρος και αποφασιστικότητα

το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου

-Καταδικάζει  τη συνέχιση των τυχοδιωκτικών πολιτικών του ιμπεριαλισμού στη περιοχή της Μέσης Ανατολής  που  τροφοδοτούν τους ακραίους σεχταριστές του   ISIS  και τις  φρικαλέες  αντεκδικήσεις τους. Μόνο μία δίκαιη ειρήνη μπορεί να τις σταματήσει.

-Τάσσεται υπέρ της  κατάργησης κάθε φράχτη στην Ευρώπη παράλληλα  με το φράχτη στον Έβρο προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ασφαλής δίοδος για τους  πρόσφυγες.

-Στηρίζει την πρωτοβουλία της ειρηνικής πορείας στο φράχτη στις 23 και 24 Ιανουαρίου  2016.

-Προσφέρει  κάθε  δυνατή στήριξη από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου στις ανάγκες των προσφύγων.

-Ζητά την πλήρη απομόνωση και καταδίκη των ναζιστικών εγκληματιών της Χρυσής  Αυγής που είναι το βασικό όχημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώτο αναλυτικό Δελτίο Τύπου (αρχείο .odt)