10 Απρ 2016

Ξεκινάει ο 3ος κύκλος από τα «Χαρτο/γραφήματα» στο Μουσείο Μαρίκα Κοτοπούλη

Στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ξεκινά ο 3ος κύκλος από τα «Χαρτο/γραφήματα», αυτή τη φορά με παρουσιάσεις βιβλίων.

Δευτέρα 4 Απριλίου, 19:00:  « Γκιουζέλ Ανθή» και «Δυο φορές εγώ» της Ελένης Δραμητινού, εκδόσεις ΑΛΔΕ.

 Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Μαρία Μαυροματάκη (ηθοποιός) και ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (ηθοποιός).

Η Ελένη Δραμητινού  γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη. Ζει μεταξύ Αθήνας και Βόλου.Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Εργάστηκε σαν οικονομικό στέλεχος στον ΟΤΕΔιηγήματά της έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες( Θεσσαλία, Αναγνώστης Πελοποννήσου ΄) και περιοδικά.Έχει διακριθεί για το διήγημά της Σ’ αγαπάω πολύ από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.Το μυθιστόρημα Γκιουζέλ Ανθή (εκδόσεις Αλδε) είναι το πρώτο της.Το διήγημά της  «Αβύδου 75.Ανω Ιλίσια». Έχει επιλεγεί από τις εκδόσεις Πατάκη στα πλαίσια του διαγωνισμού HOTEL  Παπαδιαμάντης για την έκδοση του βιβλίου με τίτλο ΄Το άγγιγμα του Σκιαθίτη΄’.

«Γκιουζέλ Ανθή

..από τότε που άνοιξε τα μάτια της, η εμπέ, η μαμή, την προσφώνησε “η μικρή γκιουζέλ Ανθή”. Εκεί, στη μακρινή Αττάλεια, ξετύλιξε η ζωή το νήμα, μέσα σε σφιχτοδεμένα παιδικά χρόνια, στο τα-τα-τα-τα της Αττάλειας, σαν μουσική. Ως τη στιγμή που την είδε ο καμπούρ-Γιάνγκος, έμπορος από τα μικράτα του, τη διεκδίκησε και την κέρδισε. Εκείνη στην ανατολή της ζήσης της κι εκείνος κοντά στη δύση. Κι ύστερα, ξανά ανακάτωσε ο Θεός την τράπουλα. Βρέθηκε η γκιουζέλ Ανθή και ο Γιάνγκος σε άλλο κομμάτι του κόσμου, μετά το διωγμό, στην Ελλάδα.
Πώς να στήσει ο καμπούρ-Γιάνγκος τον νέο του κόσμο; Πόσο δικαίωμα έχει να απελπιστεί, να αφεθεί, να κάνει κύκλο γύρω απ’ τον εαυτό του, με απρόσμενο τέλος; Πώς η μοίρα έφερε την Ανθή σε δρόμους ξένους, με έξι παιδιά και ένα ακόμα, ένα νέο μωρό, παιδί παρηγοριάς, να ψάχνει δύναμη μέσα από την ίδια τη ζωή, για να τη χαρίσει απλόχερα ως την τελευταία κουταλιά της ζήσης της;..»

«Δυο φορές εγώ

..Μοίρα. Τραβάει μια γραμμούλα ψιλή ψιλή. Ίσα που φαίνεται. Ένα μικρό βήμα να κάνεις προς τη μια πλευρά, τη μετακίνησες. Πάει πια. Μπήκες στην άλλη πλευρά του χρόνου.
Στα βουνά της Δίκτης, στα κουρνιασμένα χωριά του οροπεδίου Λασιθίου, η Ζάμπια και η Ελένη Σηφάκη αδελφές. Δίδυμες.Ανάμεσά τους ο Δημητρός Δοξαστάκης ή Πατριώτης. Περπάτησε δέκα χρόνια σε όλα τα βουνά της Ελλάδας. Μέσα στους πολέμους που θα ‘φερναν το λυτρωμό.Κι όταν ο πόλεμος τέλειωσε πια, ακολούθησε τον Γιωργή Σηφάκη, συμπολεμιστή και φίλο του, πάνω στα χωριά του οροπεδίου. Έφαγε ένα κομμάτι μήλο, μεταλαβιά απ’ τη μηλιά των Σηφάκηδων, κι έκανε ένα βήμα στο χωριό τους, τον Μαγουλά.
Πήρε γυναίκα του τη μια αδελφή κι έφερε στον κόσμο την Αριάδνη.- Τι μπορεί να σβήσει τη μυρωδιά του θανάτου που τον ακολουθεί;- Ποιος είναι ο έρωτας, αυτός ο νικητής της ζωής;
– Κι αν οι μοίρες των ανθρώπων κληροδοτούνται;- Ποιο κομμάτι μοίρας χάραξε τη ζωή της Αριάδνης Δοξαστάκη;- Πόσους εαυτούς κρύβουμε μέσα μας;- Και πόσες ζωές ζουν μαζί μ’ εμάς; Διπλές ζωές. Σαν μία..»

Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», Δ/νση: Αλ. Παναγούλη 17Α, Ζωγράφου, τηλ. επικοινωνίας: 210-7713802, 210-7481396

Διαβάστε / μεταφορτώστε το αναλυτικό Δελτίο Τύπου πατώντας εδώ.

Προσκληση