08 Ιούν 2016

Μαζική και συγκινητική η εκδήλωση Μνήμης στο Πάρκο Γουδή, αφιερωμένη στους αγώνες Ποντίων και Κρητών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τιμούμε τους νεκρούς μας – Συνεχίζουμε τους αγώνες τους»

Μαζική και συγκινητική η εκδήλωση Μνήμης και Χρέους στο Πάρκο Γουδή, αφιερωμένη στους αγώνες  των Ποντίων και των Κρητών

     Δεκάδες πολίτες έδωσαν το παρών στην επετειακή εκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης και 97 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών  Ζωγράφου « Ο Καζαντζάκης» και την Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία και η παρέμβαση πολυμελούς αντιπροσωπείας της Ομάδας AKDistomo από το Αμβούργο της Γερμανίας, με επικεφαλής τους δικηγόρους Μάρτιν Κρίγκελ και Γκάντυ Χάινεκε.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων Φώτης Νταουντάκης και Ιωάννης Κωνσταντινίδης, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Χατζηελευθερίου, μέλος της Επιτροπής Γενοκτονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και ο Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Δήμου Βιάννου.

Από πλευράς της Ομάδας AKDistomo, την οποία παρουσίασε ο Αριστομένης Συγγελάκης, μίλησε η δικηγορος Γκάντυ Χάινεκε, η οποία εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Γερμανών δημοκρατών να συνεχίσουν τον αγώνα από κοινού με το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών για δικαίωση και αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από κρητικά και ποντιακά συγκροτήματα.