07 Ιούλ 2012

Εκπαίδευση

Η Δημοτική Αρχή έχει στις προτεραιότητές της την Παιδεία ως επένδυση στο μέλλον του τόπου και της νεολαίας.  Αναπτύσσει δραστηριότητες που έχουν στόχο αφενός την ανάπτυξη των υποδομών της εκπαίδευσης, αφετέρου δε τη δημιουργία ενός πλέγματος δράσεων, αθλητικών και πολιτιστικών, που στοχεύουν στη σωματική και πνευματική διάπλαση καθώς και στη δημιουργική έκφραση των παιδιών.

Ειδικότερα:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  Περιλαμβάνονται έργα που έχουν ολοκληρωθεί:
1) Ανέγερση κτιρίου ΤΕΕ που υλοποιήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΣΚ.
Προϋπολογισμός 5.000.000 ευρώ. Εγκαίνια 2006.
2) Κατασκευή ενός Νέου Σύγχρονου Σχολικού Κτιριακού Συγκροτήματος στον οδό Περιάν-
δρου. Εγκαίνια 2006.
3) Μεταστέγαση σε νέες αίθουσες του 1ου και 19ου συγκροτήματος Δημοτικών Σχολείων
που κατασκευάστηκαν στην οδό Κοκκινοπούλου τον Οκτώβριο 2009. Προϋπολογισμός
1.100.000 ευρώ.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Περιλαμβάνονται έργα που έχουν στόχο την αναβάθμιση & συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όλης της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου:
1) Προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, 2ου Δημοτικού Σχολείου (Ηρώων Πολυτε-
χνείου – Ευνομίας), 
το οποίο υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης συνημμένης με τον ΟΣΚ και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Προϋπολογισμός 580.000 ευρώ.
2) Επισκευές Σχολικών Κτιρίων του Δήμου. Για όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου υλοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες για την περίοδο 2008-2009, εργασίες συντήρησης (οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές, υδραυλικές κ.λ.π.). Προϋπολογισμός 700.000 ευρώ.
3) Ανακαινίσεις – Συντηρήσεις Γυμνασίων οδού Κρίνων, έχουν ολοκληρωθεί με εργολαβία του Δήμου. Προϋπολογισμός 700.000 ευρώ.
4) Ανακαινίσεις – Συντηρήσεις Σχολικών Συγκροτημάτων (Ιοκάστης – Βακτριανής), έχουν ολοκληρωθεί με εργολαβία του Δήμου. Προϋπολογισμός 110.000 ευρώ.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
1) Δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ).
2) Δημιουργία νέου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
3) Δημιουργία Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
4) Κατασκευή Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου
 σε παραχωρηθείσα έκταση 25 στρεμ. στον κόμβο Κατεχάκη Αττικής οδού (Πανεπιστημιακό).
5) Ανέγερση νέου προτύπου σχολικού συγκροτήματος των 1ου &
19ου Δημοτικών Σχολείων. Ηρώων Πολυτεχνείου 1 – Άγιος Θεράπων. Προϋπολογισμός 3.000.000 ευρώ.
Ο Δήμος Ζωγράφου έχει θεσμοθετήσει δραστηριότητες που συνιστούν ευρύτερο πλαίσιο παιδείας και αθλητισμού υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στην πνευματική και αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργική έκφραση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνουν την άσκηση της κοινωνικής συνείδησης, της κριτικής ικανότητας, και της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών και των νέων της πόλης του Ζωγράφου. Ειδικότερα, έχουν θεσμοθετηθεί μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, οι δραστηριότητες που αναλυτικά αναφέρονται στο πεδίο του πολιτισμού (Θεατρικό Παιχνίδι, Εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας, Τμήμα ζωγραφικής, Τμήμα Παραδοσιακών χορών, Δημιουργία δύο Θεατρικών σκηνών, Μουσικές Σπουδές με επίσημα διπλώματα, Εκθέσεις βιβλίου.
Η μεγάλη αποδοχή αυτών των δραστηριοτήτων οδήγησε στη δημιουργία ευρύτερων θεσμών για την πόλη, όπως:

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Το Μαθητικό Φεστιβάλ, έχει πλέον καταγραφεί ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας, με επίκεντρο τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής, τα σχολεία, τους δασκάλους και τους διευθυντές των σχολείων του Δήμου, διοργανώνονται οι Σχολικοί – Μαθητικοί Αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν οι μαθητές των σχολείων σε αθλήματα όπως Καλαθοσφαίριση, Ποδόσφαιρο (5Χ5), Στίβο, Κολύμβηση, Πετοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση κ.α.

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ (Δ.Ε.Π.) 
Για την υποστήριξη και συστηματική λειτουργία και αναβάθμιση όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην παιδεία, ο Δήμος Ζωγράφου τροποποίησε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, εντάσσοντας στη δομή του το Αυτοτελές Γραφείο Σχολικής Μέριμνας που συνεργάζεται στενά με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για την προώθηση θεμάτων των Σχολικών Μονάδων του Δήμου, όπως και θεμάτων εποπτών – φυλάκων Σχολικών Κτιρίων.
Δ/νση: Γ. Ζωγράφου 7 1ος όροφος
Τηλ: 210 77.73.809