27 Φεβ 2018

Εκδήλωση – Αφιέρωμα στο Δημήτρη Ποταμίτη

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, 15 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Ποταμίτη και με αφορμή την εβδομηντάχρονη επέτειο του Δήμου Ζωγράφου, ο δήμος- με την επιμέλεια του Θανάση Παπαγεωργίου- διοργάνωσε στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου ΣΤΟΑ, εκδήλωση για τον αγαπημένο ηθοποιό, σκηνοθέτη, συγγραφέα και ποιητή. Πλήθος κόσμου, τόσο από την πόλη μας όσο και από τον καλλιτεχνικό χώρο, παραβρέθηκε στην τιμητική βραδιά.
Η δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη, αναφέρθηκε στην αγορά από τον δήμο του ιστορικού κτιρίου όπου στεγαζόταν το θέατρο του Δημήτρη Ποταμίτη. Στόχος είναι να ανακατασκευαστεί και να επαναλειτουργήσει το θέατρο και να αναδειχθεί συνολικά το κτίριο σε χώρο πολιτισμού, με τη φιλοξενία δράσεων, εργαστηρίων και εκθέσεων, γεγονός που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Με τη δημιουργία υπαίθριου χώρου αστικού πρασίνου αλλά και με ανάπλαση του πεζόδρομου της Παυλάτου και του οικοπέδου Ιλισίων – Κερασούντος – Κατράκη, θα αλλάξει η όψη της εισόδου της πόλης μας.

(Η πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και έχει υποβληθεί στο ΕΣΠΑ για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ενώ οι λοιπές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν από ίδιους πόρους του δήμου. )

Με αυτή την πρωτοβουλία τιμάται και συνεχίζει να ζει κοντά μας ο Δημήτρης Ποταμίτης. Για το ποιητικό του έργο, μίλησε ο εκδότης και συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος, ενώ ο συγγραφέας, κριτικός και δάσκαλος Κώστας Γεωργουσόπουλος τόνισε την εμπιστοσύνη που έδειχνε στους νέους ανθρώπους. Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, με το γνωστό χιουμοριστικό του τρόπο αναφέρθηκε στην αγάπη του στο παιδικό θέατρο και η ηθοποιός Άννα Ανδριανού μίλησε από καρδιάς για τον Δημήτρη που διατηρούσε πάντα την αθωότητα ενός μικρού παιδιού και την ωριμότητα ενός ενήλικα.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, η αδερφική φίλη του Ποταμίτη Νάκη Κρέστα, καθώς και ο γιος της, τον οποίο βάφτισε ο Ποταμίτης. Ακόμη, μίλησε και ο σκηνοθέτης Χρήστος Προσύλης, δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Ο Ιδεοποιός”, αποσπάσματα του οποίου προβλήθηκαν στη διάρκεια της βραδιάς.

Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που υπήρξε ο αγαπημένος συνθέτης του Δημήτρη Ποταμίτη, ερμήνευσαν οι Σταύρος Παπασταύρου, Ανδριανή Κυλάφη, Ιωάννα Παυλίδου και τα παιδιά από τα θεατρικά εργαστήρια της ΣΤΟΑ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Κλαδευτήρας, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Βάσω Στρακαντούνα, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γκρέκας, ο πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ Στέφανος Γιούργας και η αντιπρόεδρος Θέκλα Χριστοφορίδου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων του δήμου Ρένα Αγγελακοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Καλποδήμου, Δημήτρης Καντιώτης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Κυρίτσης.