25 Απρ 2018

Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης Ζωγραφικής “IMPRESSION”

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Δήμου Ζωγράφου και των 240 χρόνων από την ίδρυση της Μαριούπολης, οι δύο αδερφοποιημένες πόλεις παρουσιάζουν στη βίλα Ζωγράφου, την έκθεση ζωγραφικής «IMPRESSION», με έργα επτά Ουκρανών καλλιτεχνών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, όπου εξήρε την πρωτοβουλία της κοινής πολιτιστικής δράσης των δύο πόλεων ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Μαριούπολη και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω των συγκρούσεων.

Η Δήμαρχος Ζωγράφου επεσήμανε τη σταθερή και φιλική σχέση, που διατηρεί ο Δήμος Ζωγράφου με τη Μαριούπολη. Επίσης τόνισε ότι αυτή η έκθεση αποτελεί αφορμή για να γνωρίσουμε την κουλτούρα και τη ζωγραφική παράδοση ενός άλλου λαού, καθώς η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων ισχυροποιεί τους δεσμούς.

Η Ναταλία Κοσένκο, Επιτετραμμένη της Ουκρανίας στην Ελλάδα ευχαρίστησε τη δήμαρχο για τη φιλοξενία αναφέροντας με τη σειρά της ότι ο πολιτισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ των λαών και να αναπτύσσονται δυνατές φιλίες και συνεργασίες. Επιπρόσθετα αφηγήθηκε την ιστορία και τη ζωή του Αρχίπ Ιβάνοβιτς Κουίντζι, ελληνικής καταγωγής ο οποίος γεννήθηκε το 19ο αιώνα στη Μαριούπολη. Υπήρξε από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Ουκρανίας και οι σύγχρονοι εικαστικοί της Μαριούπολης θεωρούν ότι είναι οι συνεχιστές του έργου του.