Τρίτη Ηλικία

Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εφαρμόζεται στον Δήμο μας από το 1997 και στόχο του έχει την παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία εξασφαλίζοντας τους αξιοπρεπή διαβίωση. Το πρόγραμμα στελεχώνεται  από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς που παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή βοήθεια κατ’ οίκον. Ο Δήμος διαθέτει ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος (μεταφορά σε ασφαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς).

Διεύθυνση: Γράμμου 19

Τηλέφωνο: 2107777008

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Α. Φωτοπούλου

 

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

Σκοπός του προγράμματος Κ.Η.Φ.Η. είναι να παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν (έχουν κινητικές δυσκολίες, άνοια, κ.α.),  των οποίων τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας που τους στερούν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στη φροντίδα των οικείων τους.

Το πρόγραμμα διαθέτει νοσηλεύτρια, οικογενειακή βοηθό και κοινωνικό φροντιστή, οι οποίοι παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα, φροντίζουν για τη μεταφορά των φιλοξενούμενων από και προς την οικεία τους, και εφαρμόζουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης των λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ωφελούμενων όσο αυτοί παραμένουν σε ένα ευχάριστο, άνετο, ασφαλή και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Διεύθυνση: Αθανασίου Διάκου 18

Τηλέφωνο: 2107481980

Ώρες λειτουργίας: 7.00-15.00

Πληροφορίες: Μ. Παναγοπούλου

 

Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Τα ΚΑΠΗ στοχεύουν στην παραμονή των ηλικιωμένων σε οικείο περιβάλλον, την ενεργοποίησή τους, την πρόληψη και την αποκατάσταση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους .

Στο πλαίσιο του θεσμού, τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ζωγράφου παρέχουν ανά υπηρεσία:

1) Κοινωνική υπηρεσία

  • Ομάδες με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση και δραστηριοποίηση των μελών.
  • Οργάνωση προγραμμάτων όπως εκδρομές, συνεστιάσεις, θεατρικές παραστάσεις.
  • Επετειακές εκδηλώσεις
  • Εορτασμός της ημέρας της Τρίτης ηλικίας

2) Ιατρική υπηρεσία

  • Νοσηλευτικές πράξεις όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ενεσοθεραπεία , λήψη σακχάρου αίματος , διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού , λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος , πρώτες βοήθειας κ.α.
  • Αγωγή Υγείας
   • Σε μέλη με ατομική συμβουλευτική πρόληψη και αποκατάσταση νοσημάτων
   • Σε ομάδες με διοργάνωση  ομιλιών με ιατρικά θέματα σε συνεργασία με νοσηλευτικά ιδρύματα.

3) Φυσικοθεραπεία

  • Φυσικοθεραπευτική αγωγή σε μέλη των ΚΑΠΗ και του Βοήθεια στο Σπίτι για μυοσκελετικές και νευρολογικές παθήσεις καθώς και για την αποκατάστασή τους.
  • Διενέργεια Σωματικής ενεργοποίησης (γυμναστική)των μελών 3 φορές την εβδομάδα

4) Εργοθεραπεία

  • Κινητοποίηση μελών, αποκατάσταση λειτουργικών τους δυσχερειών και ανεξαρτητοποίησή τους σε καθημερινές δραστηριότητες.
  • Δραστηριοποίηση των μελών σε ομάδα με σκοπό την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους , την διατήρηση και βελτίωση των κινητικών και νοητικών ικανοτήτων τους.
  • Ενασχόληση των μελών με την δημιουργία κατασκευών.
  • Διενέργεια Σωματικής ενεργοποίησης (γυμναστική)των μελών 3 φορές την εβδομάδα.

5) Εντευκτήριο

Λειτουργεί καθημερινά για τα μέλη των ΚΑΠΗ με δύο οικογενειακούς βοηθούς  σε βάρδιες από 8.00π.μ. -1.00 μ.μ. και από 4.00μ.μ. -8.00 μ.μ. όπου προσφέρεται η δυνατότητα για επικοινωνία και κοινωνικοποίηση των μελών.

 

Α΄ ΚΡΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ 210-7771697-7485203
Β΄ ΓΡΑΜΜΟΥ 19 ΓΟΥΔΗ 2107702748
Γ΄ ΚΡΗΤΗΣ 5 2107776867